Har du gjort backup?

Skrivet av Kim | Postad i Information | Postat den 02-03-2011

0

BackupAlla har vi varit där. Vi sitter med en viktig rapport som har tagit veckor att sammanställa. Chefen ska ha den imorgon, och vi ska precis spara vårt arbete när – allt hänger sig. Helt plötsligt vill ingenting svara, från datorn kommer illavarslande ljud och det enda vi kan tänka på: jag skulle gjort en backup.

En backup är idag det enklaste, snabbaste och billigaste sättet att försäkra sig om att viktig data, information och framför allt ens arbete är skyddat mot fara. Oavsett om det handlar om mappar med familjefotografier och minnen, eller ens senaste företagsprojekt, är det numera otroligt viktigt att kunna göra backup på sina filer. För i många fall tar det bara några sekunder att förlora vad som kan ha tagit en livstid att bygga upp eller samla ihop.

För att vara säker på att ens filer är väl skyddade bör man ha gjort minst två olika backuper. Först och främst är det ofta en bra idé att föra över det viktigaste man har till ett eller flera USB-minnen. Dessa bör sedan förvaras utanför hemmet, till exempel hemma hos någon vän eller i bästa fall i ett bankfack. Ett USB-minne är en billig investering för att skydda sina viktiga digitala ägodelar, för ett par hundringar kan man gå gott om utrymme.

Den andra formen av backup man bör göra är en online-backup. Då handlar det om att man laddar upp sina viktiga filer i någon av de många molntjänster som finns på marknaden. Vissa är gratis medan andra kostar en mindre summa. Oavsett, så är det mycket små pengar jämfört med den skada som kan ske om allt skulle gå förlorat. Säkerheten i dessa moltjänster är för övrigt ofta betydligt bättre än i din egen dator.


Lämna en kommentar