Hur uppkommer hudbristningar?

Skrivet av Kim | Postad i Allmänt | Postat den 27-08-2012

0

hudbristningarBristningar i huden, eller striae med den medicinska termen, uppkommer när vävnaden under huden, oavsett det handlar om fett eller muskler, ökar i volym i en snabbare takt än vad huden klarar av. Huden är en mycket flexibel vävnad, men om den inte hinner med så bildas ofrånkomligen hudbristningar.
Vanliga orsaker till hudbristningar är snabb viktuppgång, stor uppgång av muskelmassa på kort tid samt graviditet. I vissa fall har man ingen möjlighet att undvika hudbristningar. Det gäller till exempel tonåringar, som ju har en närmast explosionsartad tillväxt under ett par år.
Graviditet är den vanligaste orsaken till hudbristningar bland vuxna. En överväldigande majoritet av gravida kvinnor får någon bristning någonstans, oftast på magen eller brösten. Om kvinnan går upp mycket i vikt i samband med graviditeten kan hudbristningar dyka upp även på andra delar av kroppen. De som styrketränar mycket kan få hudbristningar i och omkring armhålan. Det är mycket ovanligt att man får hudbristningar någon annanstans.
När en hudbristning uppstår bildas ett rött eller rödlila streck i huden. Bristningarna bleknar med tiden för att till slut få en vit nyans. De försvinner dock aldrig helt och hållet. Nya bristningar kallas striae rubra medan de äldre, vitaktiga ärren kallas striae alba.

Lämna en kommentar