Proteinpulver på ägg, soja eller kött

Skrivet av Kim | Postad i Information | Postat den 19-02-2012

0

Vassleprotein och proteinpulver som baseras på kasein är de två vanligaste typerna av proteinpulver på marknaden. Det finns dock även proteinpulver som baseras på ägg, soja, och till med animaliskt kött.

Äggprotein

Ägg från höns innehåller protein av högt biologiskt värde. Proteinet tas snabbt upp av kroppen vilket gör att det med fördel kan intas direkt före eller efter träningspasset. Proteinpulver som baseras på ägg är utmärkt för den som är laktosintolerant och därmed har svårigheter att använda proteinpulver som baseras på vassle eller kasein. Dessutom behöver man inte sätta frågetecken för kolesterolet. Det är nämligen bara äggvitan som används i tillverkningen av proteinpulvret. Om man köper ett proteinpulver som baseras på ägg behöver man inte vara orolig för smaken. Precis som för vassle och kasein finns äggproteinpulver i många goda smaker.

protein i ägg

Sojaprotein

För den som är vegan och därför inte kan dricka proteindrinkar med protein från djurriket är sojaproteinet i princip det enda valet. Sojaprotein är ett fullvärdigt protein med ett relativt långsamt upptag. Under lång tid har sojaprotein haft en undanskymd roll i utbudet av proteinpulver – detta på grund av att sojan har påståtts ha östrogena effekter. Detta behöver man dock verkligen inte vara orolig för. Med ett normalt intag av sojaprotein finns inga som helst risker för östrogena effekter.

Köttprotein

Det kanske låter lite märkligt, men det finns faktiskt ett antal proteinpulver som är tillverkade av kött. Att det finns en efterfrågan på köttprotein beror på att animaliskt kött är den proteinkälla som mest liknar det protein som finns i våra muskler. Köttprotein baseras på kött från kor eller tjurar. Proteinet är renat, hydrolyserat och har processats till isolat. Detta gör att proteinpulver från köttprotein snabbt tas upp av kroppen. En specifik fördel med köttprotein är att det innehåller högre mängder av det muskeluppbyggande ämnet kreatin än andra proteinkällor.